miercuri, 9 septembrie 2009

Haka Dance, Traditie New Zeeland by All Black's

Nu stiu daca toti dintre voi stiu ce inseamna haka dance (dansul Haka). In fine, mai intai de toate trebuie sa spun ca acest dans din imagini se desfasoara inaintea inceperii unui meci de rugby. Rugby-ul e un sport barbatesc FOARTE FRUMOS ca sport. Nu voi asemana anumite sporturi la general cu cele din Romania pentru ca .. n-am cum,e ca si cum as compara o banana cu un troleiubuz.
So, Haka este un dans traditional Maori care isi are radacinile in cultura Noua-Zeelandeza, mai erau denumiti si "oameni normali" sau "oamenii pamantului".



Astfel ca jucatorii echipei nationale de rugby a Noii Zeelande, denumiti si All Black's isi duc mai departe traditiile prin acest dans. Intr-un mod originar, Haka era o combinatie de cantat/incantatii si dans realizata de razboinicii Maori inainte de o anumita batalie sau obisnuiau prin asta sa sarbatoreasca un eveniment sau pentru realizarea rugaciunilor catre zei (incantatii).
Inainte de fiecare meci al echipei nationale acesti jucatori folosesc acest dans pentru a-si timora/speria oarecum adversarii, tinand cont de modul lor de a dansa si de a tipa :)

Imi place foarte mult intensitatea cu care traiesc ei acest ritual si concentrarea de care dau dovada, se vede clar faptul ca pastreaza inca genele strabunilor razboinici si duc mai departe acest lucru.

Bravo lor, felicitarile mele!
Ceilalti sunt o natiune numita Toga, m-am exprimat asa pentru ca nu stiu cati au auzit de ei. Se pare ca si ei au un ritual oarecum asemanator cu All Black's. Oricum se pare ca exista mai multe forme de haka in functie de tinut/regiuni/culturi.



1. New Zeeland ( All Black's ) vs Tonga



2. New Zeeland ( All Black's ) vs England
Imi place!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Posteaza un comentariu