joi, 4 iunie 2009

Context

Aveam cred vreo 18 ani, si nu stiu daca sa o spun bucuros sau nu, mergeam cu autobuzul. Acum, ideea de autobuz ca principiu nu ar fi ceva rau, dar in orasul in care locuiesc, la acea vreme, adica prin '98 era o adevarata aventura o calatorie cu autobuzul. Contrar asteptarilor nu trebuia sa mergi nici multe statii ca sa intelegi, dupa 3-4 erai deja in transa si tranchilizat, puteai sa mergi si pe dinamita ca efectul era acelasi de buimaceala. In fine, ce sa mai, experienta frate.
Insa ce imi atragea atentia la Kitsch-ul total la care luam parte erau mai multe lucruri. In primul rand haos-ul orar al traseelor, in sensul ca .. Ce e ala orar de traseu ? Venea cand nevea, pleca cand pleca, te ducea cum te ducea, ce sa zici frate, pardoie dupa M.A.S.H. si era chiar una tragica. Ajungeai in statie, fetze mocnite de nervi, oameni care trebuiau sa ajunga la o anume destinatie in timp, nervozitate, nepasarea vanzatoarei de bilete, era haioasa, scuipa ea insasi semintele jos dupa care tot ea le matura. Ajunge autobuzul! Stupoare! Se balanganea frate din toate alea, si un scrashnet de iti tziuia urechile ca si cand ieseai de la 10m de sub apa. Soferul bineinteles, cu basca din aia de tractorist, pantaloni de stofa si adidasi puma imitatie cu talpa ingalbenita, semn ca ii purtase vreo 2 ani pe traseu .. Deschide usile, si simteai in aer cum porii de praf se aseaza pe tine si orice atingeai, deveneai tzarana. Usile deschise, culmea nu e ca la metrou, nu se mai inchideau, decat probabil cand ajungea la capatul liniei.
Asta ca o paranteza, trebuia sa ajung la meditatie, ma gandeam la probleme, exercitii de matematica, eram trotilat cu bacu, examenu de admitere la facultate, oarecum ma durea in cur ce autobuz vine, cat sta, cine conduce si alte alea. Grabit sa nu ii creez motive de injuraturi soferului de autobuz hopa sus in el, compostez bilet, tzac pac, sau pac pac depinde de era in care traim, si iau loc la jumate , in burduful ala jegos, ca oricum nu aveai cum sa te feresti de mizerie, era recomandat sa te murdaresti pe o anumita zona si sa ramai murdar daca se poate numai in zona aia :)
Acuma, cartierul cartier, stiti si voi ce fel de oameni sunt in el, de toate tipurile, cu preponderentza, baietzasii! Paranteza: Aia smecheri nu merg cu autobuzul, nush de ce, cred ca nu le place. Dar in spatele autobuzului asta in care eram eu, era o gasca de nespalati si smecherasi cu pantaloni din aia cum se purta atunci, largi, rasi in cap, nebarbieriti, sepci eminonsense, si atitudine de cocalar. In fine, Zoo Mobila! La statia urmatoare se urca frate o bucata de femeie, de mi-au ramas ochii injectati. Era imbracata in niste pantalonasi scurti pe buci, intrati intre picioare ca si cum tocmai ce se daduse jos de pe bicicleta, bineinteles body mulat pe sani, care sutien ? buricu buric, cercelu' cercel, blonda blonda, picioare lungi ca de iapa si se mai si tinea de bara cu ambele maini luand pozitia aia oarecum apropiata de doggy, dar in picioare. Ce sa mai, SF. Acuma, evident, baietii veseli au reperat imediat OZN-ul si da-i atitudine de cocalar, glume de shantz, muci de braila si zgomote de Zoo, schimb de replici, oarecum prea amabil din partea lu "tanti", surprinzator pentru mine. Aaa si ca sa completez, tipa avea o gentuta roz, si cand autobuzul asta se rostogolea pe drum, ii faceau tatele si curu asteia ca la electrosocuri, de ti-era mai mare dragu sa mergi cu autobuzul in unele momente. Bineinteles, ca trebuia sa existe si un punct culminant, vorba aia sarea si piperul prostiei si tupeului de gasca. Din fericire eram aproape de tanti si nah, oarecum privitor cu sau fara placere de a observa. Unu' din aia isi ia inima in dintzi si isi incepe show-ul prin a o lua pe asta intr-o bascalie, culmea ma gandeam ca o agatza, chiar ma gandeam, ia stai frate ca poate exista metode noi gen: huhuhuhu bobbobobobo dododododo, de la Zoo, vorba aia. Fata asta, nu parea deloc impresionata, de ce nu ma mira oare, de atitudinea lor, dar arata o calmitate extrema si suspecta, chiar zambea (avea puterea) asupra jignirilor aduse de catzei. Era oarecum o privitoare ironica. Ciudata faza de analiza tocmai intr-un autobuz kamikaze, nu ? simtind momentul de apogeu, unul din gasca vine la tipa respectiva si pentru tremuratul involuntar oferit ii ofera ei o moneda de 1000 de lei. Si ii spune mandru si razand: 1000 de lei pentru spectacol papusa!
Mintea lor ingusta, probabil deceda apostrofand: frate ce bina am zis-o, sunt golan, sunt bagabont, sunt valabil si-am blazon!
Dar, surpriza, tipa ia moneda din mana jegosului, se uita la ea, zambeste larg, vrea sa zica ceva, dar totusi, ezita, nu zice, isi baga mana in geanta, scoate portofelul, Jesus, ma gandeam ce plm si asta n-are de lucru sa ia moneda aia ? Pffffuck. Baga moneda in portofel, si .. scoate alta de 500 de lei pe care i-o inmaneaza cocalarului cu replica: Multumesc, pentru tzarani cu reducere!
Bine, ca poate va asteptati sa existe vreo morala, nu e nici o morala, vreau doar sa spun ca inainte de a face un gest necugetat poate putina modestie n-ar strica, e chiar recomandata si s-ar putea sa iesi bine pe total.

" Mandria nu reuseste niciodata mai bine ca atunci cand se acopera de modestie. "
Antoine Gombaud.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Posteaza un comentariu